Een eenvoudig leven

Een blog over een eenvoudig leven zou meteen in de eerste alinea moeten ophouden. Want wat kun je er nog aan toevoegen? Gewoon eenvoudig leven met alleen de mensen en dingen om je heen die er voor jou toe doen. Maar toch…

Ik zou een boek kunnen schrijven over hoe ik dit tot nu toe heb gedaan. Want het is niet iets wat je van vandaag op morgen doet. Het is een proces van denken en voelen. Bedenken wat eenvoudig leven voor jou persoonlijk inhoudt. Dat is voor iedereen anders. Voor mij is het een overzichtelijk leven met weinig ballast.

Zoals, een klein huis met spullen die praktisch zijn of van persoonlijke waarde. Een tuintje met een vijvertje voor de vogels, groente en fruit en struiken als beschutting. Een grote oven om lekkere maaltijden klaar te maken. Een tafel om samen met mijn gasten aan te eten. En een lekker bed. O ja, en een goede douche. Ik geef toe dat er meer in mijn huis staat dan dit. Zoals een cd-speler en een heleboel uitgelezen boeken. En een nep open haard. Ik hou die dingen nog omdat ze sfeer geven en dat heb ik ook graag.

In werk probeer ik me te beperken. Om ook daarin eenvoudig te zijn. Zoals mensen met psychische klachten op de zorgboerderij in hun dagelijks leven begeleiden. Het komt regelmatig voor dat ik samen met hen hun badkamer sta te schrobben. En dan zeg ik: ‘Daar sta ik dan met twee afgeronde studies’. We lachen erom want we weten allebei dat ik me dit helemaal niet uitmaakt. Samen schrobben geeft verbinding en dat is voor mij eenvoud.

Aan mensen die naar de Psychotheker toekomen, vraag ik terug te kijken op wat ze tot nu doe hebben gedaan en wat ze hierna nog willen. Dat zijn mooie gesprekken en gaan soms tot de kern van het leven. Wat doe je hier? Wat wil je nog doen en beleven? Wat wil je nog bijdragen? Eenvoudige vragen, maar de antwoorden boezemen soms angst in. Want zodra je kiest, laat je andere plannen en vaak ook mensen los. Dat voelt in eerste instantie als verlies. En voor verlies kies je liever niet.

Maar toch, ik weet dat je een rijker leven krijgt wanneer je wel kiest. Niet rigoureus maar in kleine stapjes. Ik ben al een eind op weg om eenvoudig te leven. En jij?

Anne

Reageren? Mail: info@psychotheker.nl of ga naar ‘Contact’