Een hobby tegen stress

De meeste Nederlanders doen veel dingen in weinig tijd. Ze sporten, al dan niet in teamverband. Velen hebben kinderen en bijna iedereen werkt, voor geld of vrijwillig. Ze ontwikkelen zich op hun vakgebied en sommigen hebben hobby’s. Ik ken veel mensen die zeggen geen tijd te hebben voor een hobby. Of ze weten niet welke vrijetijdsbesteding te kiezen. Dat laatste is best gek want als je tijd over hebt voor iets leuks dan doe je dat toch? Blijkbaar niet. Maar waarom niet?
Er zijn veel voordelen aan een hobby. Het grootste voordeel – psychologisch gezien – is dat je even je dagelijkse gedachten stilzet. Je bent alleen maar bezig met dat wat je aan het doen bent. Een hobby is vaak heel mindful. Voor velen meer mindful dan mindfulness. Want dan ben je soms je best aan het doen om je gedachten los te laten. En dat levert nogal wat frustratie op. Je wordt geacht niet te denken aan je gedachten. Dat is net zoiets als dat iemand tegen je zegt dat je niet aan een gevulde koek moet denken. Wat gebeurt er dan? Je denkt dan juist aan een gevulde koek (en wil er meteen eentje gaan kopen omdat je er ineens trek in hebt).
Mindfulness kan goed zijn maar is niet voor iedereen de oplossing om rustiger te worden en je zinnen te verzetten. Een hobby is dat wel. Of je nu schaakt, romans leest, vliegtuigjes in elkaar zet, breit, je huis verbouwt, Japans vlecht, tuiniert of een bankje van steigerhout maakt. Je hebt voor al die activiteiten je aandacht nodig. En aangezien het nauwelijks te doen is om te timmeren en tegelijkertijd in gedachten je relatieproblemen proberen op te lossen, is timmeren – of al die andere hobby’s- een prettige manier om even weg te zijn van je zorgelijke gedachten.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zorgen zijn verdwenen nadat je een bankje in elkaar hebt gezet of je halve tuin onkruidvrij hebt gemaakt. Dagelijkse kleine zorgen gaan altijd over in de tijd. Maar, lijd je eronder of wil je je liever niet steeds zoveel zorgen maken? Dan kun je daar wel iets tegen doen. Achter zorgen zit vaak angst, een emotie die te verminderen is met emotional freedom techniques (eft). Je gaat daardoor anders denken over je angst en je maakt je minder zorgen. Dat zorgt voor rust. En daar hebben we allemaal baat bij. Je angst te lijf gaan, maakt je mindful voor langere tijd. Wil je het eens uitproberen? Ga dan naar een eft-therapeut. Op de website www.stichting-eft.nl staan namen en adressen.tuinieren