Een mooie reis

Een paar weken geleden ging ik met de trein van Rotterdam naar Arnhem. Tenminste, dat dacht ik. Ingestapt in Rotterdam, aangekomen in Utrecht, bleek de trein naar Arnhem niet te rijden. Of ik via Den Bosch wilde reizen. Ik twijfelde of ik niet beter terug kon gaan, maar besloot het advies van de NS op te volgen. Uiteindelijk kwam ik helemaal niet in Arnhem aan omdat de reis zo lang duurde dat ik in Den Bosch maar ben omgedraaid. De man met wie ik een afspraak had, kon namelijk niet langer op me wachten vanwege andere zakelijke verplichtingen. Voor niks had ik zo’n 25 euro uitgegeven. Ik boos. Voelde me slachtoffer van het systeem NS.
Zodra ik in de trein terug naar Rotterdam naast een man ging zitten en een boek over rouw opensloeg, begon hij te praten. Dat zijn moeder 14 dagen eerder was overleden. En dat hij het zo onwerkelijk vond dat ze er niet meer was. Meerdere malen per dag kwam er in hem op om haar te bellen want dat had hij altijd gedaan. Hij vond zijn leven zinloos geworden. Ik legde mijn boek weg en luisterde naar hem. Luisterde goed en toonde begrip. Zo nu en dan hoorde ik iets waarvan ik dacht: ‘daar stel ik straks eens een vraag over’. De treinreis duurde ruim een half uur. En we praatten ook zo lang. Aangekomen op onze bestemming bedankte hij me voor het mooie fijne gesprek. En dat ik hem had laten inzien dat zijn leven niet zinloos was geworden. Dat hij nu begreep dat hij dit alleen maar zo voelde. Hij kon er zelfs om lachen en zei meerdere malen: ‘dit kan toch geen toeval zijn!’ Ik beaamde dat, want de laatste jaren gebeuren zulke ‘toevallige ontmoetingen’ mij zeer regelmatig.
Hij zat met zijn ziel onder zijn arm in de trein. Ik had net besloten mijn diensten aan te vullen met rouwtherapie. We waren er dus voor elkaar. Hij voor steun en troost, ik voor de bevestiging dat mijn keuze een goede was geweest.
De 25 euro van de treinreis bleek een goede investering te zijn geweest. Wanneer ik niet het besluit had genomen om terug te reizen op dat moment, had ik de man niet ontmoet. Misschien stuur ik de NS nog wel een bedankkaartje.

Anne

Reageren? Mail: info@psychotheker.nl of ga naar ‘Contact’