Gedeelde doodervaringen

In 2015 deed ik onderzoek onder mensen die in de puberleeftijd een ouder verloren. Ik sprak met drie mensen die mij vertelden daarbij een zogenaamde gedeelde doodervaring te hebben gehad. Een buitengewoon interessant fenomeen. Hierbij een korte uitleg.

De meeste mensen hebben gehoord van een bijna-doodervaring. Het overkomt sommigen die een hartstilstand hebben. Wanneer hun hart weer pompt, vertellen ze dat zij boven hun eigen lichaam zweefden, in een tunnel van licht waren en/of hun hele leven aan zich voorbij zagen trekken in een panorama waar tijd en ruimte niet bestaan. Cardioloog Pim van Lommel (2007) deed onderzoek naar bijna-doodervaringen en beschreef veel van deze ervaringen in zijn boek Eindeloos Bewustzijn.

Een gedeelde doodervaring is anders. Wanneer iemand een gedeelde doodervaring heeft, dan gaat hij niet zelf dood. Hij of zij is springlevend. Het is bijvoorbeeld een familielid, een vriend, een arts of een hospice-vrijwilliger die bij de stervende is en daarmee ervaringen deelt. Ook kan iemand op soms verre afstand van de stervende een gedeelde doodervaring hebben. De Britse psychiater en onderzoeker Peter Fenwick denkt dat deze ervaringen mogelijk zijn doordat ons bewustzijn zich buiten het lichaam bevindt.
Mensen die een gedeelde doodervaring hebben, merken een of meer van de volgende zaken op (Moody & Perry 2011, Arcangel, 2005):
– de kamer waarin mensen met de stervende verblijven, verandert in hun beleving van vorm alsof zij in een soort luchtbel of waterdruppel zitten waardoor zij de kamer vager zien met afgeronde hoeken;
– ze ervaren een fel stralend licht dat zij nooit eerder zo hebben gezien en dat wordt omschreven als een mystiek licht;
– ze zien een soort glitters op de stervende af komen;
– ze hebben zelf samen met de stervende een uittredingservaring, zien zichzelf van bovenaf in de kamer en ze zweven in hun beleving een heel eind met de stervende mee naar boven met het licht mee, maar moeten bij een bepaalde grens terugkeren naar hun lichaam;
– ze zien zich omringd door een of meerdere mensen die eerder overleden (blijken te) zijn;
– ze kunnen de herinneringen van de stervende ervaren onafhankelijk van of zij die situaties ook zelf hebben meegemaakt in het verleden;
– ze zien, horen (ook als ze doof zijn) of voelen niet-aardse wezens of een ‘hemels rijk’;
– ze zien een mist uit de borstkas van de stervende opstijgen soms met een warme gloed of zilverkleurige schittering erin.

Wilt u meer weten over deze ervaringen en de mogelijkheid hebben om de uwe zelf te vertellen? Maak dan een afspraak bij de Psychotheker. Of neem contact op met Marga Miltenburg van ZijSpreekt wanneer u een lezing over dit onderwerp wilt organiseren.

http://www.zijspreekt.nl/contact

Anne Gouweloos, Psychotheker