Wandel naar het lentegevoel

Een maandje geleden miste ik het ´lentegevoel´. Je weet wel. Dat je ineens overal zin in hebt. Je ziet nergens obstakels en gaat als vanzelf lekker aan het werk. Of dat nu achter de computer is, je tuin omspitten of strijken. Buiten schijnt de zon en je gooit ´s ochtends eerst een raam of deur open. Kom maar op met die zon, de frisse lucht en het lentegevoel!
Ik miste het dus. Vroeger had ik me meteen zorgen gemaakt en hebben gedacht dat ik depressief aan het worden was. Maar inmiddels weet ik dat het leven in golven aan en in je voorbijtrekt. Soms ben je blij en kun je de hele wereld aan en soms mis je elke zin om überhaupt je bed uit te komen. Als het laatste het geval is kun je in je bed blijven liggen totdat je er genoeg van hebt. Maar bij de meeste mensen werkt dat niet. Want er is altijd wel een kind, partner of manager die jou daarvan weerhoudt. En dan ga je maar weer aan de slag. Met tegenzin en zonder lentegevoel.
Is er wat tegen te doen? Soms niet. Soms zit het leven tegen en heb je verdriet. Dan is wachten het enige dat je kunt doen. Wachten op dat ene moment dat je ineens naar buiten wilt om een zonnestraaltje op te pikken en je het verdriet even kunt verwarmen zodat het een klein beetje smelt.
In andere gevallen is er wel wat tegen te doen. Schijnt de zon? Raap jezelf dan bij elkaar en stap naar buiten. Ervaar het lentegevoel, ook al is het nog zo flauw. De zon helpt altijd dus laat hem toe.