Wat een mooi boek!
Echt verrassend mooi, heel eigen en authentiek van toon, en goed gedocumenteerd ook nog! Daar heeft de wereld wat aan!
Ernst Kleisterlee, oprichter hospice de liefde
Een betekenisvol boek in een verwarrende tijd
De auteur heeft met dit boek verdieping gebracht in het gesprek over Voltooid Leven. Haar oproep aan ouderen om na te denken over de betekenis die je wilt geven aan je leven tot aan een ‘natuurlijk’ einde is mij uit het hart gegrepen. Er is zo veel te doen in onze samenleving en zoveel te beleven. Ze geeft ook nog eens hele praktische tips om dit te realiseren.
Haar visie op onvoltooid en betekenisvol leven, juist als je ouder wordt, biedt een nieuw perspectief op de rol van de (lokale) overheid en de ouderenzorg in het creëren van de juiste randvoorwaarden en ondersteuning. Lezen dat boek!
Hanna de Koning, GroenLinks Plus Rotterdam
Dit boek heeft me ontroerd
Heel helder, oprecht en persoonlijk geschreven boek dat doet nadenken, ontroert en laat lachen, ongeacht je eigen perspectief op ouder worden en het levenseinde.
Bart Hoevenaars, Muzikant / Film&Theater Componist / Songwriter
De grens van het toelaatbare vervaagt snel en is geniepig voor ouderen
Ik ben behoorlijk doorgeschud toen ik dit boek las. Herkende het gedrag van mijn vader die in zijn laatste levensmaanden nergens zin meer in had en vond dat hij geen waarde meer kon brengen. Hij stierf op een natuurlijke wijze, maar met de inzichten uit Leef onvoltooid! hadden we hem misschien toch meer levensvreugde kunnen bieden.
Een van de dingen die ik direct en met veel plezier ben gaan maken, is de Wilsverklaring Onvoltooid Leven. Een document waarin ik heb aangegeven waar ik blij van word. Wanneer er bepaalde (fysieke en/of mentale) functies komen weg te vallen dan weten mijn partner en kinderen waar ik nog wel vreugde uit kan halen.
Had ik dit document maar samen met mijn moeder gemaakt! Dat had ze leuk gevonden en was vast geïnspireerd geraakt om nieuwe dingen op te pakken. Ze was altijd zo creatief en leergierig. En wij hadden haar kunnen helpen om de eenzaamheid op een prettiger manier te bestrijden dan op te draven, te luisteren naar haar geklaag, en na een uur depressief in de auto te stappen. En een volgend bezoek zo lang mogelijk uit te stellen.
Het is fijn dat euthanasie mogelijk is. Toch ben ik heel blij dit boek gelezen te hebben, omdat de grens van het toelaatbare snel en geniepig vervaagt. En dan ben je bereid om mee te gaan in het denken van relatief gezonde mensen en hen te helpen bij hun levensbeëindiging. Om te voorkomen dat dierbaren in ons leven denken dat zij geen waarde meer kunnen bieden, is bewustwording hierover van essentieel belang.
Ouder worden is geen ziekte. Het is een belangrijk onderdeel van de levenscyclus. En dat is precies wat je in Leef onvoltooid! ervaart: bewustwording van de werkelijke waarden in de verschillende fases van het leven.
Geschreven voor ouderen van nu en de ouderen van de toekomst.
Bianca Kroon, uitgever Auteurscollege
Oprecht een actuele boodschap
Het boek sprak me bij de beginregels al aan. De Film Soylent Green – over overbevolking – heb ik ook in mijn jeugd gezien. Ik heb het boek ‘Leef onvoltooid dan ook met de kerst in twee dagen uitgelezen. Want weliswaar staan we met kerst stil bij de geboorte van een kind. Ik heb dat nu eens omgedraaid. Door eens stil te staan bij kinderen die inmiddels al heel lang volwassen zijn. En waar ik er een van ben.
Anne heeft de moed gehad te schrijven over een onderwerp waar teveel anderen over zwijgen. Ik heb dit boek met veel interesse gelezen en vind het oprecht een actuele boodschap voor de hele maatschappij. Hopelijk zal het veel gelezen worden en de aandacht krijgen, die het verdient. En uiteraard navolging!
Dank aan de auteur, en dan spreek ik ook voor de generaties voor en na ons, dat je dit boek geschreven hebt. Want dat was en is, zeer zeer hard nodig!
Henri Straver
Een must read voor ouderen en hun kinderen die nadenken over voltooid leven
Een indringend boek, dat aanzet tot (weer) nadenken of de conclusie van een oudere dat het leven voltooid is ook echt een intrinsiek doorleefde, eigen vaststelling is na een autonoom afgelegde zoektocht.
Of toch eigenlijk een premisse, beïnvloed door hedendaagse denkbeelden over maatschappij en ouderen. Waarin gezonde ouderen hulp zou moeten worden geboden bij zelfdoding wanneer zij ‘lijden aan het leven zelf’. Terwijl uit onderzoek blijkt dat deze mensen niet dood willen, maar vooral een ander leven wensen.
Anne Gouweloos neemt je mee in hoe we aan de premisse van voltooid leven zijn gekomen, om vervolgens via breed en diep, ook wetenschappelijk onderzoek dieper in te gaan op wat speelt bij de ouder wordende mens.
Daarna zoomt zij in op de maatschappij van nu, wat er goed gaat èn wat een ‘voltooid leven’ met ons doet: haar beeld van de samenleving in 2040 na het aannemen van de Wet Waardig levenseinde in 2022 is pijnlijk treffend en ontzenuwt het gevaar van de premisse van voltooid leven.
Treffend laat zij de interactie tussen maatschappij en individu zien. En de kwalijke rol van hedendaagse denkbeelden over ouderen in delen van die maatschappij.
Om vervolgens de oudere mooie en praktische handreikingen te doen voor een ONvoltooid leven. Een zelfonderzoek van lijden naar welzijn. De waarde van ieder mens, in elke levensfase.
Een heel toegankelijk, leesbaar boek mede aan de hand van Anne Gouweloos’ eigen zoektocht over dit gevoelige thema bij ouder worden.
Zeer waardevol boek voor zowel oudere ouderen als hun kinderen dat velen kan helpen om op dit thema eigen autonome conclusies te trekken en zinvol en schaamteloos ouder te worden.
Klaas Schouwstra, Human Horizons